1

۷۰ درصد آب آشامیدنی اردبیل از سد یامچی تامین می‌شود

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: ۷۰ درصد آب شرب شهرهای اردبیل ، سرعین و روستاهای اطراف از سد یامچی و مابقی از چاه‌های عمیق دشت اردبیل تامین می‌شود.

به گزارش  شرکت آب منطقه ای اردبیل، علی حیدری اناری اظهار کرد: به جهت تغییرات گسترده اقلیمی، کاهش سطح بارندگی و پوشش برف در کوه‌های اطراف و از طرفی دیگر افزایش محسوس دما و بالا رفتن سرعت تبخیر، ورودی آب به سدهای استان بویژه سد یامچی به عنوان منبع اصلی تامین آب شرب اردبیل، به شدت در حال کاهش است.

وی با بیان اینکه کاهش بارندگی ها از سال های قبل در استان آغاز و در سال آبی جاری وارد مرحله بحرانی شده است، ادامه داد: میزان بارندگی ها در استان نسبت به کوتاه مدت ۴۰ درصد و نسبت به بلند مدت ۶۰ درصد کاهش یافته و از سوی دیگر جریان روان آب‌های رودخانه‌های استان نیز با ۶۰ درصد کاهش مواجه شده است.

حیدری اناری با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد از مخازن سدهای استان در حال حاضر خالی است، افزود: مجموع ظرفیت سدهای استان در کل ۳۸۲ میلیون متر مکعب است که در شرایط فعلی فقط ۱۱۶ میلیون متر مکعب آن پر و دارای آب است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل با تاکید بر اینکه تامین آب شرب مرکز استان با شرایط پیچیده‌ای رو به رو شده است گفت: مهاجرت و تجمیع نصف آمار جمعیت کل استان در مرکز استان، منجر به افزایش نیاز آبی و استفاده حداکثری از منابع شده است.

وی افزود: این در حالی است که از ظرفیت ۵۶ میلیون متر مکعبی سد یامچی فقط ۱۶.۸ میلیون متر مکعب استان آن دارای آب است که بیش از ۳ میلیون متر مکعب آن نیز را نیز حجم مرده و غیر قابل استفاده است.

حیدری با تاکید بر اینکه زنگ خطر کم آبی در استان اردبیل به صدا درآمده است، ادامه داد: برداشت های بی حد و اندازه از آبخوان دشت اردبیل توسط چاه‌های کشاورزی طی دهه‌های گذشته باعث از بین رفتن حدود یک سوم از منابع آب های زیرزمینی مرکز استان شده که به جهت این اضافه برداشت ها رفته رفته آب‌های زیرزمینی این دشت کیفیت خود را از دست داده و علاوه بر خطر فرونشست دشت، در آینده نزدیک این آب حتی برای زراعت هم غیرقابل استفاده خواهد شد.

وی بیان کرد: احداث تصفیه خانه آرسنیک‌زدایی جهت تصفیه آب چاه‌های موجود و شکستن فلزات و عناصر سنگین، انتقال آب از چشمه گر گر با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و ارتقا تصفیه خانه فعلی از جمله طرح‌های موجود جهت جبران کمبود آب مرکز استان است.

بر اساس آمارهای موجود استان اردبیل از نظر بارندگی در مقایسه با استان‌های واقع در شمال‌غرب کشور، شامل استان‌های آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی و زنجان که به لحاظ اقلیمی در شرایط نسبتا مشابهی می‌باشند ، در جایگاه‌ چهارم قرار دارد.